logo

WhatsApp İletişim

 

Boşanma kararındaki nafaka miktarı nasıl artırılır?

Giriş   

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle son zamanlarda sık sık “Aldığım nafaka yeterli gelmiyor, Nafaka artırılır mı? Nafakaya efe-tüfe uygulanabilir mi? Nafaka artış oranı nedir? Nafaka nasıl hesaplanır?  Nafaka artırım dilekçesi nasıl yazılır?” gibi sorularla karşı karşıya gelmekteyiz. Gerçekten de gerek dünyadaki ekonomik durum gerekse artan masraflar nedeniyle hükmedilen nafaka miktarları, kendisine nafaka ödenen insanlara yani nafaka alacaklılarına yeterli gelmemektedir. Bunun bir diğer sebebi ise mevcut ekonomik durumdaki dalgalanmaların yaşanmadığı dönemde verilmiş mahkeme kararlarıdır. Yeni mahkeme kararlarında tesis edilen nafaka bedeli tüfe oranları ile güncellenecek şekilde verilirken maalesef eski nafaka kararlarında bu husus öngörülememiş ve sabit nafaka miktarlarına hükmedilmiştir.  

Bu durum yalnızca bize gelen sorulardan değil yapılan Google aramaların çokluğundan da anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle insanların bu gibi sorularına cevap verebilmek adına bu yazıyı hazırlama ihtiyacı duyduk. Bu yazımızda, nafaka artırım davası nedir, nasıl açılır, nafaka artırım davasında süreler nelerdir, tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, yardım nafakası nasıl artırılır gibi sorulara cevap vereceğiz.  

Nafaka Artırım Davası Nedir?  

Nafaka Artırım Davası, hükmedilen nafakanın değişen koşullar sebebiyle artık nafaka alacaklısının ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği durumlarda bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla veya tarafların ekonomik durumlarının zamanla değişmesi sebebiyle açılabilir. Bu davanın açılabilmesinde, koşullar her zaman değişebileceğinden, bir zamanaşımı durumu söz konusu değildir. Yani nafaka artırım davası, nafaka alacaklısı tarafından her zaman açılabilir.   

Nafaka Artırım Davasının koşulları Nelerdir?  

Öncelikle halihazırda var olan ve devam eden bir nafaka borcu söz konusu olmalıdır. Bu nafakanın ise, Nafaka alacaklısının mevcut durumdaki ihtiyaçlarını karşılayamıyor olması gerekmektedir. Nafakanın, alacaklının ihtiyaçlarına yeterli gelmemesi birden çok nedenle gerçekleşmiş olabilir. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına almış Pandemi süreci, ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durum, yüksek enflasyon gibi sebeplerle paranın alım gücünün düşmesi ve bu nedenlerle tesis edilen nafaka miktarının artık yeterli gelmeyerek; nafaka alacaklılarının ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmesi, Nafaka Artırım Davası açılmasının bir sebebi olabilir.   

Öte yandan nafaka alacaklısının veya borçlusunun mevcut durumunda meydana gelen güçlü değişiklikler de bu davanın bir konusu olabilmektedir. Örneğin müşterek çocuğun ilkokula başlayacak olması sebebiyle yapılacak olan yemek, servis, eğitim gibi masrafların, hükmedilen nafaka miktarından karşılanmaya yeterli gelmemesi veya Nafaka alacaklısının kiracı olarak ikamet ettiği evin kira tespit davası ile kiranın rayiç bedel seviyesine güncellenmesi gibi sebeplerin varlığı, nafaka borçlusunun maddi olarak pozitif anlamda güçlenmesi gibi etmenler nafaka artırım davasına konu olabilmektedir.   

Boşanma davasının anlaşmalı veya çekişmeli şekilde görülmesinin ise nafaka artırımı davasına bir etkisi yoktur. Nafaka artırım davası açılabilmesi için her iki şekilde de yalnızca devam eden bir nafaka borcu gereklidir.  

Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?   

Nafaka artırım davası Aile Mahkemelerinin görevi kapsamındadır. Ancak yargı çevresinde Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı hallerde, Asliye Hukuk Mahkemelerinde, Aile Mahkemesi sıfatıyla bu dava görülür. Dava açmak için ise Mahkemeye, nafaka artırımı talepli dava dilekçesi sunulmalıdır. Bu dilekçede yukarıda bahsedilen dava koşullarından bahsedilmeli dayanak belge ve delillerle dava dilekçesi desteklenmelidir. Bu davanın açılmasında zamanaşımı olmadığından Nafaka alacaklısı bu dava dilekçesini istediği zaman yetkili ve görevli mahkemeye sunarak ve gerekli harçları ödeyerek bu davayı açabilir.   

Dava Süreci  

Dava süreci dava dilekçesinin mahkemeye verilmesiyle başlar ardından tarafların dilekçelerinde sunduğu, mahkemeye getirdiği deliller incelenir, nafaka borçlusu cevap dilekçesi sunar ve nafaka alacaklısı tarafından bu dilekçeye karşı beyan dilekçesi mahkemeye sunulur, tarafların ekonomik durumları araştırılır. Nafakanın artırım oranında ise mahkeme herhangi bir oranla bağlı değildir ve takdir yetkisini kullanır. Dava sürecinin yürütülmesinde, dilekçelerinizin düzgün ve anlaşılır şekilde yazılması, dilekçenizde belirtilmesi gereken veya zorunlu olarak sunulması gereken hususların eksiksiz şekilde dilekçede yer alması, usuli hataların önüne geçilmesi, duruşma zaptlarının yerine getirilmesi, sürelerin takibi gibi nedenlerle hak kaybı yaşamamak adına, bu süreçte bir avukatla temsil edilmeniz çok önemlidir. Detaylı bilgi için Serbest Hukuk Bürosuyla iletişime geçebilirsiniz.