İfade alma işlemi, şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu olan suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir bu konu Ceza Muhakemesi Kanunu madde 2/g ‘de düzenlenmiştir. Kişi ifadeye davetiye ile çağrılır. İfadeye gelmezse zorla getirileceği konusunda ihtar da davetiyede yazar.
İfade alma, jandarma, polis ve direkt savcılık tarafından yerine getirilebilir. 18 yaşından küçük şüphelilerin ifadesinin savcı tarafından alınması zorunludur. Kolluk görevlileri bu konuda yetkisizdir. İfade veren kişinin söyledikleri zapta geçer. İfade veren kişinin söylemlerini doğru bir şekilde ifade etmesi ve bunların doğru bir şekilde zapta geçildiğinden emin olması gerekir. İfade işleminde olayın aydınlatılmasına dair sorular sorulması gerekir. Kişi aleyhine sonuç doğuracak beyanlarda bulunmak zorunda değildir zira Anayasal olarak susma ve sessiz kalma hakkı vardır. İfade alma işlemi sırasında size hatırlatılması gereken haklar arasında da bu hak sayılmalıdır. Ayrıca ifade almadan önce size suç isnadiyetinin açıkça anlatılması ve kimlik tespiti yapılması gerekir sonrasında haklarınız olan tercümandan faydalanma hakkınız, avukattan faydalanma hakkınız, lehine olan delillerin toplanmasını isteme hakkınız, yakınlarına haber verme hakkınız hatırlatılması gerekir. Haklar hatırlatılmadan yapılan ifade alma işlemi hukuka aykırıdır.
İfade alma işlemi bittikten sonra kişiye imzalatılan ifade tutanağında yazan bilgilerin doğruluğu şüpheli /ifade veren tarafından veya avukatı tarafından kontrol edilmesi gerekir zira bu aşamada verilen ifadeler mahkeme yargılaması sırasında lehe ve aleyhe olacak şekilde sonuçlar doğurmaya etkilidir.
İfade işleminden sonra kişi savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilebilir.
Sorgu, ifade alma işleminden farklı olarak şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma aşamasında bahse konu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir bu dinlemeyi savcı veya kolluk görevlisi yapmaz.