Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık başvurusu hakkında bilgi almak veya başvuru yaptıysanız vatandaşlık sorgulama tabiri ile bilinen başvurunuzun akıbetini öğrenmek, başvurudaki gerekli gün sayımını veya gün hesaplamasını yapmak istiyorsanız bu bilgi notumuzu okumanızı tavsiye ederiz.
Vatandaşlık başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesine girmek ve e-hizmetler bölümünden “T.C. Kimlik Kartı Randevusu” butonuna basıp, “Vatandaşlık İşlemleri” kısmından randevu almanız gerekmektedir. Kuruma randevusuz gitmemeniz gerekir. Randevunuzu gerçek kişi /birey olarak takip edebileceğiniz gibi bir avukat /vekil ile de başvuru yapabilirsiniz. Başvurular yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır. Bu konuda vekaletnamede Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve il – ilçe Emniyet Müdürlüğüne gitme ve gün sayımı yapma, vatandaşlık başvurusu için çeşitli dilekçeler ile başvuru yapma ve gerekli yerlere harç ödeme gibi özel yetkilerin de vekaletnamede bulunması gerekir. Bu vekaletname genel dava vekaletnamesinden ayrılacaktır. Randevu saatinde randevu aldığınız kurumda olmanız halinde işleminiz başlatılacaktır ancak başvurunun tamamlanması Bakanlık’tan gelen doğrulamaların ve isteklerin durumuna göre zamana yayılacaktır. Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılacaktır. Eğer daha önce başvuru yaptıysanız ve elinizde başvuru numarası varsa “e-sorgulamalar” bölümünden takibini yapabilirsiniz.
Başvuruda İstenilen Belgeler
· Başvuru Formu (VAT-3),
· 2 Adet 50x60 mm boyutunda beyaz fonda, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf,
· Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
· Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
· Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise eşine ait ölüm belgesi.
· Kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.
· Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.
· Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
· Başvuru tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi.
· Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.
· Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
· Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.
(Yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olmasına dikkat edilmesi gerekir.)
Türk vatandaşlığı doğumla veya sonradan kazanılabilir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu konu ile ilgili detaylı bilgileri içermektedir.
Yetkili Makam Kararı İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması 5901 sayılı kanunun 11. Maddesinde yer alır.
“Başvuru için aranan şartlar madde 11 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda; a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek, c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek, ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak, d) İyi ahlak sahibi olmak, e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak, g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır. “
“İkamet ve sürelerin hesaplanması madde15 – (1) Bir yabancı için ikamet, Türk kanunlarına uygun olarak Türkiye'deoturmaktır. Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı başvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam oniki ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilir. Türkiye dışında geçirilen süreler bu Kanunda öngörülen ikamet süreleri içinde değerlendirilir. “
Bu bağlamda gün sayımının doğru hesaplanması vatandaşlık başvurusu için önem arz etmektedir. Yetkili makam kararı ile vatandaşlık kazanımında yetkili makamın takdir yetkisi olduğu unutulmamalıdır.
Evlilik Yolu İle Türk Vatandaşlığı Kazanmanın Şartları Nelerdir?
Bu konuyu kanunun 16. Maddesi düzenlemiştir, maddeye göre ; “ (1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde; a) Aile birliği içinde yaşama, b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama, c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama, şartları aranır. (2) Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz. (3) Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyiniyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler. “
· Göçmen Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması, Evlat Edinilme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması, Seçme Hakkı İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması, İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması gibi başkaca vatandaşlık kazanma şartlarını taşıyorsanız, bu şekilde başvuru yapmanız da mümkün.
· 2022 yılı için Türk Vatandaşlığı başvurusu hizmet bedeli 115 TL’dir. Bu bedel değişen yıllara göre farklılık gösterebilir.
· Vatandaşlık başvurusunun mülakat aşamasını da içerdiğini unutmamak gerekir.
· Başvurular genelde 1 yıl ile 2 yıl sürmektedir.
· Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli şartların yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek açısından süreci avukat ile takip etmek daha doğrudur.
Konu ile ilgili detaylı ve bireysel bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.