Çalışma izni hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir. Çalışma izni dediğimizde Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan ve burada çalışmak isteyen yabancı kişinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alması gereken izin çeşidi tanımı aklımıza gelmektedir. Çalışma izni kişiye çalışma ve oturma hakkı vermektedir. Çalışma izniniz olmadan Türkiye’de herhangi bir işte çalışmamanız gerekir.
Yurt dışından başvurarak Türkiye’de çalışma izni almak istiyorsanız bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğuna veya Büyükelçiliğine çalışma vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Yurtiçinden yani Türkiye’den çalışma izni başvuru yapmak istiyorsanız, Türk Mercilerine başvurmak gerekir başvuru için en az 6 ay süreli oturma (ikamet) iznine sahip olmanız gerekmektedir. Türkiye’deki işvereniniz, online sistem (e-devlet) üzerinden siz yabancı ülke vatandaşı için çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Posta ile evraklar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilir. 6735 sayılı ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU ve 4817 sayılı YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUNU da bu konuda detaylı bilgileri içermektedir. Çalışmak için izin başvurusunda bulunulan iş yerinin ödenmiş olan sermayesi en az 100.000 TL olması gerekir. Yabancı işçinin çalışacağı iş yerindeki çalışanların en az beşi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Ev işlerinde çalıştırmak üzere (hasta-yaşlı-çocuk bakıcılığı) yapılan başvurularda bu 100.000 TL ve en az 5 işçi şartı aranmaz. Çalışma izni şirket ortağı adına alınacaksa, otak olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı bir düzeyde olmalı ve maaş asgari ücretten fazla olmalıdır.
KURUMSAL ÇALIŞMA İZNİ İÇİN ŞARTLAR
İşveren Tarafından Verilecek Belgeler
· Faaliyet Belgesi
· Turistik Tesisler İçin Turizm İşletme Belgesi
· Şirketin En Son Sermaye ve Ortaklık Durumunu Gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
· Son Yıla Ait Olan Vergi Dairesi veya Yeminli Mali Müşavir Tarafından Onaylanan Finansallar
· E-imza üzerinden yetkilendirme
Çalışan Tarafından Verilecek Belgeler
· Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni
· Yurtdışı başvurusu ise konsolosluk referans numarası
· Pasaport kopyası
· Diploma veya geçici mezuniyet belgesi kopyası
· 1 Vesikalık fotoğraf
EV HİZMETLERİ – YABANCI DADI, ÇOCUK BAKICISI, HASTA VE YAŞLI BAKIM ELEMANI
İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler
· E-imza
· Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
· Yaşlı veya hasta için alınıyorsa doktor raporu
Çalışan Tarafından Temin Edilecek Belgeler
· Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni
· Yurtdışı başvurusu ise konsolosluk referans numarası
· Pasaport kopyası
· 1 Vesikalık fotoğraf
Konu hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.