Trafik cezası, gıyapta plakaya ya da yüz yüze olmak üzere iki şekilde kesilmektedir. Bu ayrım trafik cezasına itiraz süresinin başlangıcı bakımından fark yaratır. Yüz yüze kesilen cezasına itiraz süresi o gün; gıyapta plakaya kesilmiş ise cezaya itiraz ise tebliğ edildiği tarihten başlar.
Radar uyarı levhasının olmadığı yerde eğer bir hız cezası kesilmişse, trafik cezasına ilgili mevzuatta itiraz edilebileceği düzenlenmişse, yeterli otopark alanı bulunmayan Belediye bölgesinde getirilen park yasağında park için trafik cezası kesildiğinde cezasına itiraz edilebilir.
İdare ve devlet; vatandaşına tuzak kuramaz ilkesinden yola çıkılarak; radar uyarı levhası konulmadan yazılan radar trafik cezaları iptal edilmelidir.
Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelik madde 10, fıkra 3/b 'de ; "b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir." şeklinde açıklanmıştır.
Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 16.maddesinde “Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (on beş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.” denmiştir.
Trafik cezası kesilen araca ait ruhsat fotokopisi, trafik cezası kesilen kişiye ait ehliyet fotokopisi, trafik cezası kesilen kişiye ait kimlik fotokopisi, trafik cezasının karar tutanağının/tebligatının fotokopisi, trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont trafik cezasına itiraz dilekçesine ek olarak kullanılır.
Trafik cezasına itiraz dilekçesi, cezanın kesildiği bölgedeki Sulh Ceza Mahkemesine verilir. Sulh Ceza Hâkimliği itirazı dosya üzerinden inceler genelde duruşma açılmaz.
Trafik cezası bir idari para cezası niteliğindedir.
Kabahatler Kanunu madde 27 ye göre ;”İdarî para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararı kesinleşir.”
Karayolları Trafik Müdürlüğü'nün "Türkiye'de Araçların Uyması Gereken Yasal Hız Sınırları" başlıklı tablosunda Otomobil araçlar için otoyolarda hız sınırı 120 km/saat +%10 ihlal payı olarak max 132 km/saattir, bölünmüş yollarda ise hız limiti 110 km /saat' tir buna %10 luk ihlal payı eklendiğinde max 121 km/saat ile gidilebilir durumdadır.
Her somut durum özelinde hukuki gerekçe ve savunma yaratmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.