logo

WhatsApp İletişim

 

Görev Belgesi Nedir?

Görev belgesi, hakemlerin dava dosyasını aldıktan sonra, dosyanın içeriğini ve taraf beyanlarını dikkate alarak, ihtilafa ilişkin görevlerini tanımlayan bir belge olarak tanımlanabilir. Tahkim kuralları ışığında görev belgesi, hakem ve taraflar arasında hakemin görev ve sorumlulukları ile usulî yükümlülüklerini belirlemek amacıyla yapılan bir anlaşma niteliğindeki enstrümandır. Bu özelliği hasebiyle, tahkim yargılamasının önemli bir yapı taşı niteliğindedir.

Tahkim yargılamasında görev belgesinin yeri, Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Kuralları ve Milletlerarası Tahkim Kanunu bakımından karşılaştırmalı olarak ele alındığında tahkim yargılamalarında hakeme yardım eden bir belge niteliğini haiz olması, hazırlanış safhasında tarafların yargılamanın usulî bir taslağı üzerinde uzlaşmasını sağlaması ve iddia, savunma ve taleplerin bir özeti niteliğinde olması sebebiyle, tahkim yargılamasının oldukça önemli ve avantajlı bir kurumudur. Görev belgesi ayrıca, tahkim yargılamasına ilişkin bir çerçeve çizerek, tarafların yargılamanın esası dışında kalan hususları gündeme getirmesini ve sonraki aşamalarda ileri sürmesini önleyecek, böylece hem taraflar hem de hakem açısından bağlayıcı olacaktır.

Tahkim yargılamasının sonucunda verilen hakem kararının iptalinin önlenmesi ve kararın tenfizi aşamalarında da ret ihtimalinin azaltılması, görev belgesi hazırlanması ile engellenmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, tahkim yargılamasının ön inceleme tutanağı/tensip tutanağı niteliğindeki görev belgesinin hem taraflar hem de hakemler açısından oldukça avantajlı olduğu söylenebilir.