logo

WhatsApp İletişim

 

Tahkim Yargılaması

Tahkim Yargılamasında ve Türkiye''nin Tahkim Yeri Olarak Seçilmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hukukî uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri aracılığıyla çözümlenmesine alternatif olarak taraflar arasında bir tahkim anlaşmasının yapılmasıyla hakem veya hakem kurulu aracılığıyla çözümlenmesi de mümkündür. Söz konusu tahkim anlaşması, yargılamayı gerçekleştirecek hakem veya hakem kurulunun yetkisinin dayanağını oluşturmaktadır. Böylece devlet mahkemelerinin yetkisi, tarafların iradesi ile kaldırılmış olmaktadır.

Taraflar, aralarında herhangi bir konuda sözleşme akdetmiş ve bu sözleşmelerin maddelerinden birinde sözleşmeden doğan uyuşmazlıkların hakemler aracılığıyla çözümleneceğini kararlaştırmışlarsa bir tahkim şartının varlığından bahsedilir. Buna karşılık taraflar, aralarındaki herhangi bir uyuşmazlığın hakem aracılığıyla çözümlenmesi için ayrı bir sözleşme akdetme yoluna da gidebilirler. Bu anlaşmaya ise tahkim anlaşması denir.

Tahkim yolu ile uyuşmazlıklar, yargılamanın devlet mahkemelerince gerçekleştirilmesine nazaran daha hızlı çözüme kavuşmaktadır. Ek olarak, özellikle dava esas değerinin yüksek olduğu durumlarda, taraflar, daha az yargılama masrafı ile karşılaşmış olurlar.  Tahkimin çözüm yolu olarak seçilmesinin önemli faydalarından biri ise, tarafların, uyuşmazlığın uzman hakemler ile çözülmesi şansını elde etmiş olmalarıdır.

Tahkim yargılaması yapılacaksa, tahkim şartının veya tahkim anlaşmasında yargılamanın hangi usule göre yürütüleceği, yargılamanın aşamaları ve yargılama usulüne uygulanacak kurallarının belirlenmesi gereklidir. Türkiye’nin tahkim yeri olarak seçilmesi durumunda esas alınacak iki temel düzenleme ise 4686 Sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu (MTK) ile taraflarca seçilen kurumsal veya ad hoc tahkim kuralları olacaktır.